Taekwon Do Trnava HWA-RANG header

Vitajte na stránke klubu
Taekwon Do HWA-RANG Trnava

Chon-ji Tul

Serial "Taekwon-Do Tuly"
 
Chon-ji
 
 
 
Chon-ji [čchondži].
Názov zostavy obsahuje dve slová, z nich prvé znamená Nebo a druhé Zem. Tul má 19 techník.
Preklad slovného spojenia môže byť vesmír, stvorenie, alebo tiež božský, posvätný, dokonalý. Často sa zjednodušene prekladá ako stvorenie vesmíru. Chon-ji je taktiež názov jazera v kráteri sopky Baek-du, u ktorého žil legendárny zakladateľ Kóreje Tangun (Dan-gun). Názov zostavy je príznačný, pretože pojmy „stvorenie“ a  „začiatok výuky“ majú veľa spoločného.
 
Podľa prvej knihy klasika I Ching, ktorý vysvetľuje všetky procesy rastu a zmieň v prírode, je život založený na meniacej sa nemennosti, v ktorej všetky aspekty reality obsahujú prvky ich protikladov. Podľa antických filozofov vznikol vesmír vďaka interakcii protichodných prvkov, ktoré keď sa zkombinovali, tak vytvorili základné prvky všetkej hmoty vo vesmíre. Filozofovia sa domnievali, že nič v živote nieje trvalé, ale nič nieje zničené.
 
Chon-ji je vhodne pomenovaný, pretože stvorenie je východiskovým bodom pre všetky veci a tento vzor vytvára základy všetkým zostávajúcim... Postoje a techniky v tomto vzore tvoria základné pohyby potrebné pre zvládnutie všetkých 24 vzorov.
 
Tul sa skladá z 19 techník. Sú rozdelené do dvoch častí, z nich jedna predstavuje Nebo a druhá Zem. Všetky jeho pohyby sú tak základné, že bez žiadneho z nich sa v ďalšej výučbe zostav nedá zaobísť. Chon-ji je výzvou pre každého študenta – podobne ako vesmír je složitejší, než sa na prvý pohľad môže zdať, aj táto zostava je cez svoju zdanlivú jednoduchosť veľmi obtiažna. Len skutočný majster ju dokáže odcvičiť dokonale.
 
Táto zostava obsahuje techniky v pohybe dopredu, po otočke o 90 stupňov i po otočke o 180 stupňov. Je treba dávať pozor, aby postoje vyzerali stále rovnako bez ohľadu na to, aká otočka pred nimi predchádzala. Ďalej je potrebné sledovať správne natočenie tela, on mom nebo pan mom, a to opäť bez ohľadu na to, či pred technikou predchádzala otočka, alebo nie. V druhej časti zostavy sa striedajú postoje gunnun sogi a niunja sogi. Začiatočníci ich často cvičia tak, že je možné ich od seba rozoznať len veľmi ťažko. Konečný záver zostavy je tvorený údermi pravou i ľavou rukou, v pohybe vpred a vzad. Tu sa dobre pozná, či žiak cvičí rovnako dobre všetky jeho varianty a spôsoby.
 

Bonus:

Chon-ji Tul (definícia 2)

 
V jednej z Kórejských legiend sa hovorí, že Kórea bola založená na vrchole najvyššej hory na hraniciach dnešnej Severnej Kórey a Číny. Táto hora je vysoká 2700 metrov nad morom a je nazývaná Mount Paektu (Baek-du). Tento obor je vo svojej podstate vyhasnutá sopka, ktorá sa počas tisícok rokov naplnila vodou a vytvorilo sa tak najhlbšie vulkanické jazero na svete - jazero Chon (Nebeské jazero).
 
Mount Paektu (Baek-du) je posvätná všetkým Kórejcom pretože - vzhľadom ku Kórejskej mytológii - je miestom kde prví 'Syn pána neba' zostúpil na zem a kde tiež vzniklo prvé Kórejskej kráľovstvo.
 
Možno ľahko pochopiť, že jazero Chon, ktorého voda, je tak pokojná a čistá, odrážajúce modrú oblohu vo dne a temné nebo v noci, môže byť považované za miesto kde sa nebo stretáva so zemou.
 
Generál Choi použil názov tohto jazera, aby opísal prvú zostavu, ktorú sa začiatočník Taekwon-Do naučí.

 

SB

 



18th Jul, 17
Powered by CouchCMS